Kryssruta

När kan jag använda en kryssruta?

Kryssruta möjliggör för respondenten att välja flera svarsalternativ i samma fråga.

Hur skapar jag en kryssruta?

När Kryssruta väljs som frågetyp, läggs den till längst ned på sidan och du ges möjligheten att lägga till en rubrik följt av svarsalternativen (dubbelklicka på området för att skriva in texten).

På varje rad finns det en liten  kryssikon som används för att radera svarsalternativet samt en  logikikon för att koppla på logik till svarsalternativet då du är i redigeringsläge.

Använd denna ikon  för att dra och släppa svarsalternativet till önskad plats då du är inne redigeringsläge.

För att lägga till ett nytt svarsalternativ, klickar du på  plustecknet.

Genom att klicka på  redigeringsikonen till höger öppnas ett grått fält upp där ett antal valmöjligheter presenteras (detta fält synliggörs även när du editerar frågans rubrik och/eller text).

Hur anpassar jag en kryssruta?

Obligatorisk: Klicka i ”Obligatorisk” om du vill att svarsmekanismen skall vara obligatorisk. Detta innebär att respondenten måste besvara frågan för att kunna fortsätta framåt i undersökningen. Om respondenten försöker att gå vidare utan att besvara denna fråga kommer ett meddelande att visas som informerar respondenten om att de måste besvara frågan för att komma vidare.

Horisontell: Klicka i ”Horisontell” om du vill att svarsalternativen skall presenteras horisontellt i undersökningen.

Slumpmässig ordning: Klicka i ”Slumpmässig” ordning om du vill att svarsalternativen skall presenteras i slumpmässig ordning. Slumpmässig ordning -1 presenterar alla svar utom det sista i slumpmässig ordning, och slumpmässiga ordning -2 presenterar alla svar i slumpmässig ordning förutom de två sista.

Max: Skriv in max antal svarsalternativ som respondenten måste/kan svara.
Min: Skriv in minsta antalet svarsalternativ som respondenten måste/kan svara.

Textbox sist: Klicka i denna om du vill lägga till en textbox kopplad till det sista svarsalternativet. Till exempel om du vill att respondenten skall skriva något annat än de förvalda alternativen.

Dölj rubrik: Bocka I denna funktion för att gömma mekanismens svarsalternativ. Detta fungerar enbart I combination med ”horisontell” funktionen och kan användas för att göra kryssrute-matriser. Mer information här.

Lägg till flera: Denna funktion kan användas vid tillfällen då du har ett stort antal svarsalternativ. Om du vill använda denna, klicka på detta val och klistra sedan in samtliga svarsalternativ i en och samma ruta, med en radbrytning mellan alternativen. På detta sätt undviker du att behöva skriva in svarsalternativ för varje rad.

Spara som: Med hjälp av den här funktionen kan du spara om kryssrutor till radioknappar eller rullgardinsmenyer om du skapat en fråga med fel frågetyp så kan du enkelt spara om den. Viktigt att tänka på är att om svar redan inkommit så kommer detta val att försvinna

Kryssruta med ”textbox sist” i respondentvyn:

Horisontell kryssruta i respondentvyn: