Skapa en respondentlista

Innehållsförteckning

Skapa en respondentlista

Om du har många respondenter som du vill skicka din undersökning till, är respondentlistor ett utmärkt sätt att lägga till respondenter på. En respondentlista är en samling av e-postadresser eller telefonnummer till dina respondenter som du vill skicka en undersökning till. Du kan även inkludera personlig information i respondentlistan för att skapa tydliga rapporter, filter och nedbrytningar. Denna information kan t.ex. vara ålder, avdelning, region eller kundnummer.

Med en Excel-fil antingen gjord av dig eller exporterad från ditt CRM, eller HR-system, tar det bara några sekunder att lägga till respondenter i ditt utskick.

Vill du inte läsa? Kolla på vår video nedan:

Hur skapar jag en respondentlista?

För att skapa en respondentlista måste du börja med att förbereda en Excel-fil i XLSX-format. Kolumn A ska innehålla alla e-postadresser, inloggningar eller telefonnummer som du vill lägga till i utskicket.

I de andra kolumnerna kan du lägga till ytterligare egenskaper för varje respondent. Dessa egenskaper kan vara information som exempelvis namn, kön, kundgrupp eller språk.

Klicka här för att ladda ner ett exempel på hur respondentlistan kan se ut i Excel.

Viktigt: Excel-filen får inte innehålla tomma rader eller kolumner. Du kan lämna en cell tom förutom i kolumn A där varje cell måste ha ett värde. Alla formler och formateringar måste tas bort innan systemet kan bearbeta filen.

Här är några tips på vad du bör dubbelkolla i Excel-filen:

• E-postadress / telefonnummer ska alltid placeras i den första kolumnen (kolumn A).
    • Det får inte finnas några tomma rader i den första kolumnen (kolumn A).
    • E-postadresserna får inte innehålla blanksteg, ÅÄÖ eller specialtecken (annat än @).
    • Telefonnummer måste ha en landskod och får inte innehålla några blanksteg eller specialtecken (46731231234).
    • Det får inte finnas några dolda rader eller kolumner i Excel-filen.
    • Se efter så att det inte finns någon oönskad formatering eller några formler.

Hur laddar jag upp en respondentlista i Netigate?

Du kan ladda upp en respondentlista på två sätt; antingen i fliken Respondentlistor i huvudmenyn eller i din valda distributionskanal. I fliken Respondentlistor hittar du alltid en översikt över alla dina uppladdade respondentlistor. Dessa är även tillgängliga när du lägger till respondenter i ett utskick. Välj bara alternativet Lägg till från respondentlistor för att komma åt de redan uppladdade respondentlistorna.

Följ dessa steg för att ladda upp en respondentlista:

Om du befinner dig i fliken respondentlista:

• Klicka på knappen +skapa ny lista
    • Namne listan och skapa en beskrivning
    • Klicka på Skapa lista

Om du befinner dig i distributionskanalen:

• I respondentfältet klickar du på Lägg till respondenter
    • Välj Lägg till från fil

Härifrån är tillvägagångssättet detsamma oavsett om du befinner dig i fliken Respondentlista eller i en distributionskanal:

1. Ladda upp Excel-filen från din dator.
    2. Netigate sorterar automatiskt in din lista enligt informationstyper, men det är alltid smart att snabbt ta en titt på dem för att se till att allt ser bra ut.
    3. När du klickar på Nästa ser du en importerings-sammanfattning samt alternativet Tillåt duplicering eller inte.

Viktigt: Om din lista innehåller dubbletter så kommer mottagarna att få flera utskick. Om en e-postadress exempelvis finns med tio gånger så kommer den att få tio utskick. Om du är osäker, markera Ta bort dubbletter. Detta förhindrar att du av misstag kontaktar din respondent flera gånger.

Välj mellan följande val i menyn

Ignorerar fält

Välj detta val om du inte vill använda data i denna kolumn men inte tagit bort det från din källfil.

Textruta

Bakgrundsvariabler bearbetas som text. Svaren behandlas som ett ordmoln. Det här alternativet rekommenderas för unik identifieringsinformation (t.ex namn, kundtyp med mera).

Ordinal

Låter dig filtrerar resultat baserat på din bakgrundsdata. Om bakgrundsdata adderas som en fråga/frågor i din undersökning kommer dessa presenteras som en rullgardins- meny. Notera att om den distinkta informationen från en kolumn överstiger 500 kommer valet ordinal inte att vara tillgängligt.

E-postadress/SMS

Använd någon av dessa val i första kolumnen om du vill skicka email/SMS till dina deltagare. E-postadresser/telefonnummer av deltagarna bör listas här.

Viktigt: Valet e-postadresser och SMS ska endast väljas i första kolumnen och följas av resterande relevant information.

Användare

Endast tillgänglig via distribution för användare. Välj ”Användare” i din första kolumn om du vill skapa inlogg och distribuera dessa till dina deltagare.

Hur skickar jag en undersökning till respondenter i respondentlistan?

När du har lagt till dina respondenter i utskicket så schemalägger du utskicket, och klickar på knappen Beställ för att slutföra processen. Läs mer om hur du skickar din undersökning här.