Steg 4: Testa din undersökning

Detta steg är lätt att ta för givet eller till och med hoppa över helt. Men i verkligheten är detta ett av de viktigaste stegen när du skapar en undersökning. Det enda sättet för dig att se hur din undersökning ser ut och fungerar är genom att testa den. Du bör göra detta regelbundet för att se till så att varje fråga ser ut och fungerar som du vill.

Varför är det viktigt att testa en undersökning?

När du lägger ner tid och kraft på ett projekt vill du förstås att din undersökning ska fungera på ett tillfredsställande sätt. Det är mycket viktigt att göra noggranna tester för att säkerställa att design, frågeställningar och eventuella logiska hopp fungerar som de ska.

Kanske ser en fråga konstig ut, ett logiskt hopp vidarebefordrar dig till fel steg eller så har texten en konstig formatering. Det enda sättet att fånga dessa problem är genom att testa undersökningen från början till slut.

Vi rekommenderar att du lägger ner extra tid och arbete för att testa undersökningen noggrant. Vi rekommenderar dessutom att du skickar en testlänk till ett par kollegor för att få ännu mer feedback.

Hur testar jag min undersökning?

Det finns olika möjligheter för att testa din undersökning beroende på var du befinner dig i skapandeprocessen och vad du är intresserad av att förhandsgranska.

Förhandsgranska en sida

Med det här alternativet kan du förhandsgranska den sidan som du för närvarande arbetar med. Välj först en av dina sidor i menyn och klicka sen på förstoringsglaset uppe i det högra hörnet . Det kommer nu öppnas ett nytt fönster som innehåller en förhandsvisning av den specifika sidan.

Förhandsgranska hela undersökningen

Med det här alternativet kan du förhandsgranska hela undersökningen som du för närvarande arbetar med. Välj först ”Alla” eller ”Introduktion” i menyn och klicka sen på förstoringsglaset uppe i det högra hörnet .Det kommer nu öppnas ett nytt fönster som innehåller en förhandsvisning av hela undersökningen.

Testlänk

Det här alternativet är tillgängligt på sidan för distribution. Uppe i högra hörnet hittar du knappen ”Testlänk”. När du klickar på den här knappen skapas ett popup-fönster med en QR-kod. Om du har tillgång till en QR-läsare kan du testa undersökningen i en mobilversion. I popup-fönstret finns även en text som heter ”Testlink”. Klicka på den här texten för att öppna upp ett nytt fönster som visar hela undersökningen i en testmiljö.

Du har nu möjlighet att testa funktionalitet, logik och utseendet i undersökningen, såväl som översättningar (om du har några).

Viktigt: Du ska aldrig distribuera en testlänk till dina respondenter eftersom inga svar kan registreras.

Testutskick (E-post och SMS):

När du arbetar med ett e-postutskick eller SMS-utskick kan du testa respondentens upplevelse genom att genomföra ett testutskick. Det kan vara användbart för att säkerställa så att formatet är korrekt och att länken till undersökningen fungerar.

När du är inne i ett e-post- eller SMS-utskick finns det en knapp på höger sida som du kan klicka på för att skicka en testversion av utskicket.

Viktigt: Testutskick av SMS fungerar som ett vanligt utskick och det tillkommer en extra kostnad för varje SMS.